Burgerbelangen wil referendum over komst asielzoekerscentrum



EDE - De politieke partij Burgerbelangen wil een referendum over de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente Ede. De partij dient donderdag (morgen) een voorstel in, zegt raadslid Natasja Peters.


Na de hevige protesten vanuit Otterlo tegen het plan om daar een asielzoekerscentrum met zeshonderd mensen te plaatsen, pakt de gemeente Ede het anders aan. De gemeenteraad heeft nu meer inspraak in de procedure om te komen tot een asielzoekerscentrum in Ede. Alle partijen zien de komst van een AZC wel zitten; alleen Burgerbelangen is tegen.

“Veel mensen beschouwen het AZC als iets dat wordt opgedrongen”, zegt Peters. “Het lijkt of inwoners nu mee mogen denken, met de locaties die burgers zelf mogen aandragen. Maar je kunt zelfs het huis van je buurman als mogelijke locatie voor een AZC invoeren. Bovendien gaan mensen die tegen de komst van een AZC zijn natuurlijk geen locatie invoeren”, zegt Peters. “In principe is alleen de procedure gewijzigd..

Referendum

Om de burger alsnog inspraak te geven over een mogelijk asielzoekerscentrum, denkt Burgerbelangen bij monde van Peters dat een referendum het beste middel is. Nu wil het college het draagvlak voor een AZC creeëren en uitbreiden. “Mensen die tegen zijn overtuig je niet”, denkt Peters. “En mensen die voor zijn zullen ook niet opeens tegen zijn. Als je echt wilt weten wat het draagvlak is, dan is een referendum per plaats het juiste middel.” Ze trekt de vergelijking met het referendum over de koopzondag in Ede. “Er werd toen gezegd dat dat een belangrijk maatschappelijk vraagstuk was. Maar het AZC komt mogelijk in je woonwijk. Dat verandert de leefomgeving van burgers. Een referendum is dan zeker op z’n plaats.”

“Stel dat in één van de plaatsen een helder ja komt, als vijftig procent of meer van de mensen voor stemmen, dan is duidelijk dat er draagvlak is. Er kan dan in die plaats worden gekeken naar mogelijke opvanglocaties.”

Standpunt

Burgerbelangen is de enige partij in de gemeenteraad die het liefst geen asielzoekers in de gemeente Ede wil. Het referendum kan dat standpunt veranderen. “Als er uitkomt dat in één van de plaatsen in de gemeente meer dan vijftig procent van de mensen voor zijn, dan kunnen wij akkoord gaan met een kleinschalig asielzoekerscentrum”, aldus Peters. “Andersom verwachten wij dan ook dat de andere partijen een nee respecteren.”



Bijlage: Het artikel in PDF Formaat