"De Ramadan is in zekere zin een beetje reclame voor de Islam""Gewoon met beide benen op de grond, daar staan wij voor", aldus Ruben van Druiten, lijsttrekker en grondlegger van Burgerbelangen Ede.

“Op dit moment ben ik 8 jaar raadslid en ik wil graag 4 jaar erbij. Het is goed te combineren met een 40 uur durende werkweek en een gezin met 2 jonge dochters. Ik ben politiek geïnteresseerd. De politieke partij is mijn passie, een stuk vrijheid. Ik mag graag om dingen lachen. Je moet niet alles te serieus nemen. Om kandidaten te werven moest ik eerst in mijn eigen netwerk rondkijken, maar je merkt nu steeds vaker dat mensen zich in onze partij herkennen en dan melden zij zichzelf bij ons aan. Je moet wel als persoon bij ons passen. Er moet wel een klik zijn, die is er gelukkig. Onze lijst bestaat uit 8 kandidaten", vertelt van Druiten.

BurgerBelangen heeft nu 2 zetels in de Edese raad. Acht jaar geleden startte de partij met 1 zetel. Vier jaar geleden kende de partij een verdubbeling van het aantal zetels. Van Druiten wil geen harde uitspraak doen over het aantal zetels na 21 maart. "Nee, je weet het gewoon niet. De focus lag wel op de mogelijkheid dat wij 3 of 4 zetels kunnen halen. Je hoort geluiden en daaruit mag je concluderen dat wij populairder worden. Je ziet een groei, nu hopen dat je dat 21 maart ook ziet. In ieder geval wij zijn erop voorbereid. Het is aan de kiezer"

Van Druiten kijkt liever naar lokale thema's, maar is wel uitgesproken als het gaat om landelijke problemen. "De laagvliegroutes, geen enkele partij is voorstander hiervan. De herindeling van het luchtruim is een landelijk iets. Het stoort mij ook dat wij het er continu over hebben. Wij zijn van de lokale politiek en gaan hier helemaal niet over. Het werd mij altijd verweten toen wij het over de asielopvang hadden; men zei toen je huldigt landelijke standpunten terwijl dit een lokaal vraagstuk was om asielzoekerscentra te vestigen. Je hebt een landelijk thema waar wij als raad geen invloed op hebben. Velen maken daar een verkiezingsthema van. Ik vind dat letterlijk mensen zand in de ogen strooien. Alle partijen zijn tegen. Niemand is voor. Wij kunnen er niets aan doen. Ik doe een beroep op partijen die landelijk actief zijn, vraag hen of zij hier invloed op kunnen uitoefenen. Uiteindelijk gaat de Edese raad er niet over. Een echt lokaal punt is de auto en fietstunnel Hakselseweg/Verlengde Blokkenweg. Of daar een onderzoek moet komen naar de effecten? Als dat nodig is dan zijn wij daar niet op tegen. Op basis van een dergelijk onderzoek kan je soms betere beslissingen nemen dan dat je het zo op tafel legt. Of er extra geld moet komen voor statushouders, voor taallessen en meer kansen op werk? Dat vind ik lastig. Extra geld vind ik lastig, helder is wel dat wij met integratie meer aan de slag moeten. Als daar extra geld naartoe moet dan moeten wij daar goed over nadenken.

Generiek zijn wij niet voor immigratie hiernaartoe. De problemen worden als maar groter en groter. Als er een voorstel ligt voor integratie dan zullen wij die wel steunen omdat als men hier is men wel goed geïntegreerd moet zijn. Wij willen behoud van de Nederlandse identiteit. Je eigen identiteit is zo belangrijk. Wat ik wil benadrukken is dat al die mensen die hier nu wonen met hun verschillende achtergronden en culturen in vrede en harmonie samen kunnen leven. Je moet je verwant voelen met ons land. Wil je dat niet, wat doe je hier dan? Wil je je aanpassen? Dan is er ook plek voor je. Wij willen zoveel mogelijk de identiteit behouden. Ook de Christelijke. Ja, het Suikerfeest, dat moet op zich wel kunnen. Niet dat wij daartegen zijn. Wij snappen dat het voor die mensen belangrijk is. Of het een vrije dag moet worden, dat vinden wij een stuk lastiger. Nu moet ik wel zeggen dat de Ramadan een beetje reclame is voor de Islam. Ze proberen het goede te doen vanuit hun geloof, daar is op zich niets mis mee, maar toch. Het is niet dat wij het Suikerfeest omarmen, want voor je het weet komt iets anders zoals Sinterklaasfeest in het geding, in discussie. Het is een stukje tolerantie naar iets waar ik niets mee heb", laat van Druiten weten..

Mantelzorg is voor van Druiten een belangrijk, lastig punt. "Wij moeten er goed naar kijken, het moet ondersteunt worden, maar er moet goed naar gekeken worden". Van Druiten wil op het gebied van zorg graag de standpunten van andere partijen ondersteunen. "Wij zijn rechts progressief. Rechts zit vooral in het behoudt van onze identiteit en cultuur"

Ruben van Druiten was zaterdag te gast bij de Platenlijsttrekker. In dit programma worden diverse thema's besproken, daarnaast wordt de favoriete muziek van een lijsttrekker gedraaid. "Muziek? Ik houd enorm van heavy metal, maar dancemuziek en jaren ‘90 muziek kan ik enorm waarderen" vertelt een enthousiaste Ruben van Druiten. Iedere aflevering krijgt de gast een vraag van de gast van de week ervoor. Zaterdag kreeg Ruben van Druiten de vraag: "Welke plan heb jij met Ede? BurgerBelangen is een partij die acteert op 1 of 2 issues", aldus Hester Veltman van de VVD Ede. Van Druiten: "Hierom kan ik wel lachen, wij hebben een programma van 45 pagina's, dus een partij van enkele issues? Wij hebben een van de uitgebreidste programma's die er zijn qua keuze. Heel basaal willen wij dat er politiek wordt gevoerd waar de burger zich in herkent. Ook in de directe leefomgeving. Wat voor de burger van belang is, is dat ook in de directe leefomgeving. Wij focussen ons op enkele speerpunten, maar dat doet de VVD ook. Zij doen dat onder meer met ondernemers. Ik ga mensen niet overtuigen om op ons te stemmen, maar is men geïnteresseerd, weet men ons te vinden". Van Druiten mocht ook een vraag achterlaten voor de volgende gast: George de Haan, van de 65+ partij. "Mijn vraag voor George de Haan is: hoe definieer je de ouderen als een groep, er zijn natuurlijk vele verschillen ook qua politieke voorkeur, hoe denk je dat samen te vatten in een partij?" Naast integratie werd er verder gesproken over: welzijn, ouderen, cultureel erfgoed, ruimtelijke ordening, maar ook de grondslag van Burger-belangen. "Wij zijn rechts progressief, een partij gebaseerd op Fortuynistische grondslag", besluit van Druiten.Bron Edese Post 19 juli 2017

Bron Lokale Omroep Ede