../

10.1 AGRARISCHE GEMEENSCHAP

Agrarische ondernemers worden steeds meer beperkt door regelgeving. Velen stoppen zelfs door deze strengere milieuregels. Het is niet makkelijk om als agrariŽr een rendabel bedrijf te leiden. Er wordt weinig rekening gehouden met agrariŽrs die al generaties lang op een boerderij wonen en maar moeten verkassen. Uiteraard moet er niet milieuvervuilend gewerkt worden dat is vanzelfsprekend. Burgerbelangen heeft respect en bewondering voor agrariŽrs, zij worden vaak ondergewaardeerd en lijken langzamerhand steeds meer uit het landschap te verdwijnen. Dat laatste is slecht voor de werkgelegenheid en zorgelijk voor het toekomstperspectief van jonge landbouwers.

Burgerbelangen is voorstander van de mogelijkheid om streekproducten vanaf de boerderij te verkopen. Dit kan een mooie aanvulling zijn naast het boerenbedrijf. Maatschappelijke initiatieven in de vorm van zorgboerderijen en samenwerking met re-integratiebedrijven juicht Burgerbelangen ook van harte toe.

Burgerbelangen wil geen nieuwe megastallen toestaan. De middel- en kleine agrarische bedrijven worden door de komst van megastallen weggeconcurreerd. Zij kunnen namelijk niet voor een dergelijk lage kostprijs produceren. Boerenbedrijven zijn onderdeel van de diversiteit van ons landschap, maar nog meer megastallen tasten dit landschap aan.

AgrariŽrs ondervinden ook vaker problemen met nieuwe aanwas (met name uit de steden) die op het platteland komen wonen en klagen over bijvoorbeeld stankproblemen van de reeds jaren bestaande boerderijen en via wettelijke regels de agrariŽrs uit hun eigen gebied verjagen. Burgerbelangen wil dat het voorkomen wordt dat door nieuwe aanwas huidige agrarische bedrijven om zeep geholpen worden. Burgerbelangen is dan ook geen voorstander van onnodige bestemmingswijziging van landbouwgronden voor natuur of recreatief gebruik. Ede beschikt over voldoende natuurgebieden..

 

 

 


HOME | EMAIL | ALGEMEEN | PERSBERICHTEN | NIEUWS & ACTUALITEIT

COPYRIGHT © 2005 BURGERBELANGEN - WEB-ONTWERP RVD