../

3.5 MOSKEEËN EN KERKGEBOUWEN

Gezien de Fortuynistische visie heeft Burgerbelangen verschillende kritische kanttekeningen bij de islam in onze moderne samenleving. In Ede zijn er momenteel twee moskeeŽn gevestigd. De Marokkaanse moskee, welke sinds 1975 gelegen was aan de Driehoek, in een voormalige Christelijke Gereformeerde Kerk met een consistorie en een kosterswoning. Sinds 2009 is deze gevestigd aan de Peppelensteeg. In 2017 is de nieuwe Turkse moskee geopend in Ede Zuid. De voormalige Turkse moskee was sinds 1994 gevestigd in een bedrijfspand aan de Frankeneng. Het pand voldeed niet meer.

Burgerbelangen heeft samen met SGP tegen de bouw van deze moskee gestemd. Omwonenden waren niet goed betrokken en gedurende het proces bleek het qua afmetingen om een megamoskee te gaan. Daarnaast pleitte Burgerbelangen voor een westerse uitstraling, dus geen traditionele Turkse moskee en minaret. Burgerbelangen wil gťťn verdere uitbreiding van nieuwe of bestaande moskeeŽn in onze gemeente. Burgerbelangen wil als enige lokale partij dat Ede herkenbaar blijft als Nederlandse samenleving. Het is niet de bedoeling dat elke migrantengroep een eigen samenleving in de Nederlandse samenleving creŽert. Men kan tenslotte een moskee ook delen met een andere (islamitische) etniciteit. Burgerbelangen wil geen Arabische gebedsoproepen toestaan.

Ook van het bouwen van nieuwe kerkgebouwen is Burgerbelangen geen voorstander. Dit gaat ten koste van de huidige kerkgebouwen, die leeg komen te staan en hun functie noodgedwongen zullen verliezen.

Hieronder onze bijdrages in de gemeenteraad.

Bijdrage 16 januari 2014 Turkse MoskeeInterupties op anderen 16 januari 2014Bijdrage: locatiekeuze moskee (13 december 2012)
Bijdrage locatiekeuze moskee (27 november 2012)

 

 

 


HOME | EMAIL | ALGEMEEN | PERSBERICHTEN | NIEUWS & ACTUALITEIT

COPYRIGHT © 2005 BURGERBELANGEN - WEB-ONTWERP RVD